Mimo iż zima nie odpuszcza, a mrozy trwają, nasze podniebienie pragnie nowych, rozgrzewających smaków. A co powiecie na propozycję wypróbowania znanych i lubianych zup, ale w nieco oryginalnym wariancie – przygotowanych na mleku kokosowym?
Polska kuchnia od zawsze kojarzy nam się z kremowymi zupami zabielanymi śmietaną. W tym przypadku jednak proponujemy eksperyment i zastąpienie tradycyjnej śmietany mlekiem kokosowym – ulubionym dodatkiem wegan. To sprawia, że nasze domowe potrawy nabierają egzotycznego charakteru, zwłaszcza kiedy dodamy do nich pikantnych przypraw.
Choć mleko kokosowe jest typowym składnikiem kuchni tajskiej, idealnie łączy się również ze smakiem popularnych warzyw takich jak marchewka, buraki czy pomidory. Aby podkreślić polski charakter dania orientalnym dodatkiem, warto przede wszystkim dobrze wybrać mleko.
Mleko kokosowe produkuje się przez połączenie miąższu kokosa z wodą. Na sklepowych półkach znajdziemy różnorodne rodzaje tego produktu. Przy zakupie zwróćmy uwagę na zawartość tłuszczu, ekstraktu z kokosa oraz gęstość mleka. Do zup najlepiej sprawdzi się mleko o niższej zawartości tłuszczu (5-7%). Kupując mleko kokosowe, pamiętajmy również, że im krótszy jest skład, tym lepszy dla naszego zdrowia. Powinien zawierać minimum substancji przedłużających trwałość czy słodzących. Ciekawym rozwiązaniem będzie wybór mleka wzbogaconego o wapń i witaminy.
Dziś przygotowaliśmy dla Was trzy przepisy na klasyczne polskie zupy z orientalnym twistem: marchewkową, buraczaną i pomidorową. Niezależnie od tego, którą z nich wybierzecie, pamiętajcie – mleko kokosowe dodajemy zawsze pod koniec gotowania.
1. Rozgrzewająca zupa marchewkowa na mleku kokosowym
Przygotowanie:
[…]
2. Zupa buraczana idealna na mroźny dzień
Przygotowanie:
[…]
3. Zimowa odmiana klasycznej pomidorowej
Przygotowanie:
[…]
Zdrowe odżywianie