Nowoczesne technologie i startupy dążą do stworzenia innowacyjnego zamiennika mięsa

Globalny problem nadmiernego konsumpcji mięsa dotyczy naukowców, lekarzy oraz ekologów. Jak zatem ograniczyć jego spożycie bez negatywnego wpływu na różnorodność diety? Nowoczesne startupy technologiczne, określane mianem foodtechów, podejmują intensywne wysiłki w celu opracowania alternatywy dla mięsa. Taka innowacja mogłaby zaspokoić potrzeby konsumentów, a jednocześnie przyczynić się do poprawy zdrowia populacji, warunków bytowania zwierząt oraz ochrony naszej planety.

W świecie nowoczesnej branży spożywczej, alternatywy dla mięsa stały się swoistym „świętym Graalem”. Pomysł jest jak najbardziej atrakcyjny – zmniejszenie hodowli bydła i drobiu, co wiązałoby się z mniejszym obciążeniem środowiska naturalnego. Wszystko to przy jednoczesnym zapewnieniu konsumentom zdrowego i smacznego źródła białka, które mogłoby być wykorzystane w produkcji naszych ulubionych potraw: od kotletów po hamburgery. Problem jednak polega na tym, że miłośnikom mięsa bardzo trudno jest sprzedać alternatywne produkty, takie jak tofu, z nadzieją na ich satysfakcję. W związku z tym, startupy technologiczne na całym świecie podjęły wyzwanie i konkurują ze sobą w tworzeniu innowacyjnego „mięsa bez mięsa”.

FoodTech to nowoczesny sektor obejmujący cała gamę procesów, począwszy od zrównoważonej produkcji rolniczej, a skończywszy na przetwarzaniu oraz dystrybucji nowatorskich produktów spożywczych. W tym kontekście, kluczową rolę odgrywają startupy technologiczne, które dzięki odpowiedniemu kapitałowi początkowemu są w stanie generować kreatywne i innowacyjne rozwiązania. Na podstawie obserwacji rynkowych można zauważyć, że wielkie korporacje spożywcze, takie jak Cargill czy Unilever, rozpoczęły inwestycje w startupy poszukujące alternatyw dla mięsa oraz innych białek pochodzenia zwierzęcego. W ten sposób pokazują swoje przekonanie co do potencjału tego dynamicznie rozwijającego się rynku.

Technologiczne startupy w branży FoodTech zajmują się szerokim spektrum tematów – od optymalizacji zarządzania farmami, poprzez innowacyjne pasze dla zwierząt, aż po opracowywanie nowych receptur na pokarmy i napoje. Wszystko to w celu połączenia aspektów zdrowotnych z wymogami zrównoważonej gospodarki i rozwoju. Obok tematu substytutów mięsa, dużą popularnością cieszą się także alternatywy dla nabiału, drożdży i bakterii, rolnictwo komórkowe, fermentacja czy algi.